Jak wibrować dobre wino żytnie (aty. sponsorowany)
Wina różowe są wyjątkowe i bardzo interesujące, plasując się pomiędzy czerwonymi i białymi. Wielu znanych sommelierów odnajduje harmonię i równowagę najlepszych cech w winach różowych.
Istnieje jednak wiele odmian win różowych, dlatego ważne jest, aby dowiedzieć się, jak wybrać spośród nich najlepsze. Eksperci internetowego sklepu z winami
BottleBox udzielili nam wyczerpujących informacji na ten temat.
Czym jest wino różowe?
Wina różowe smakują jak wina białe, są lekkie, świeże, pozbawione cierpkości i wysokiej zawartości garbników. Zawierają jednak tyle samo witamin i składników odżywczych, co pełnowartościowe wina czerwone. Napoje z różowego wina można równie łatwo łączyć z daniami mięsnymi, jak i rybnymi. Nie musisz zastanawiać się, które wino postawić na stole, jeśli podałeś już zarówno rybę, jak i mięso. Wybierz różowe, a na pewno się nie pomylisz!
Pierwsze wzmianki o winie różowym pochodzą z XIV wieku. We Włoszech wszystkie głowy Kościoła Katolickiego piły wówczas wino różowe. Ceniono je za lekkość, możliwość łączenia z każdym posiłkiem, niezwykły kolor, aromat i smak, w którym wyczuwalne były lekkie nuty owocowe. Dwa wieki później popularność marki była już porównywana do Bordeaux i szampana.
Wino różowe nie jest przeznaczone do długotrwałego przechowywania - przypomina wino białe. Lekkie, wytrawne wina najlepiej spożywać w młodym wieku, po nieco ponad roku leżakowania. Jeśli wino osiągnie wiek 2-3 lat, straci swoją świeżość, ale nie nabierze taniny i bogactwa, jak ma to miejsce w przypadku win czerwonych - wręcz przeciwnie, muszą być dobrze nasycone.
Jakiego koloru powinien być napój?
Wino różowe ma kolor pośredni między czerwonym a białym. Do produkcji używa się zarówno białych, jak i czerwonych odmian winogron, mieszając je. Niektóre odmiany są produkowane z różowych winogron. Rosé może być całkowicie przezroczyste i bardzo jasne, z subtelnym odcieniem. Może też być fioletowe, koralowe, a nawet pomarańczowe. Niektóre odmiany różowych winogron mogą mieć raczej ciemnoczerwony kolor. Kolor zależy od metody produkcji. Oto trzy najpopularniejsze opcje produkcji.
1. Infuzja na skórce winogron. Wina te mają najjaśniejszy kolor i najlżejszy smak. Z reguły są całkowicie sfermentowane, więc są wytrawne, kwaśne, ale mogą być też półsłodkie, z nutami owocowymi i posmakiem cierpkich pestek winogron.
2. Naleganie na jagody w ich własnym soku. Jest to opcja produkcji najwyższej jakości, ale także najdroższa. Jagody czerwonych odmian winogron są miażdżone i podawane we własnym soku, osiągając fermentację. Rezultatem jest jasny, musujący koralowy kolor i bogaty jagodowy smak.
3. Mieszanie czerwonego i białego wina. Ta metoda obraża uczucia niektórych znanych sommelierów, ponieważ umiejętność polega tu jedynie na mieszaniu białego i czerwonego wina w odpowiednich proporcjach. Ale wysokiej jakości różowe wino powstaje poprzez mieszanie nie gotowych win, ale odmian winogron, które osiągają etap gotowego napoju poprzez naturalną fermentację.
Jak wybrać wino różowe w sklepie?
W supermarketach i sklepach charakterystykę wina można określić na podstawie samej etykiety. W butikach z winami, gdzie można znaleźć wina wysokiej jakości (i wartości), sprzedawca może udzielić dodatkowych wskazówek i porad. W każdym razie, studiując etykietę, można uzyskać informacje o winie.
- Zawartość cukru. Wino różowe, podobnie jak wina białe i czerwone, może być wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie - wymieniliśmy je w kolejności rosnącej słodyczy. Lekkie wina wytrawne nadają się do ryb i drobiu, bogate wina półwytrawne do mięsa, a wina półsłodkie i słodkie do serów i przekąsek owocowych. Moc win różowych waha się od 12 do 14%.
- Odmiana winogron. Tylko jedna odmiana winogron może być wskazana na butelce, ale będą to najdroższe wina (mono-varietal). Mieszanka kilku odmian (polyvarietal lub blends) jest bardziej przystępna cenowo. Najlepsze odmiany to pinot grigio, muscat, sauvignon, cabernet, merlot i tempranillo.
- Opakowanie. Nigdy nie kupuj wina w opakowaniach takich jak sok owocowy. Opakowania pet mają negatywny wpływ na napój winny. Ogólnie rzecz biorąc, dobre wino nigdy nie będzie wlewane do pudełek, tylko do szklanych butelek. Tanie różowe koncentraty chemiczne są sprzedawane w kartonowych pojemnikach.